Co je melicitóza (melecitóza)?

Melecitóza je trisacharid. Vyskytuje se hlavně v medovicových medech. Pro včely je špatně stravitelná, proto není možné na takovém medu včely zimovat. Navíc pro zpracování včely potřebují dostatek vody, což v zimním období chybí.

Velice rychle krystalizuje (několik dní). Velice špatně se proto vytáčí. Na obrázku níže je melecitózní plást, lze na něm vidět typický matný vzhled medu. Tento med začne každým dnem krystalizovat.

Plásty po částečném vytočení můžeme včelám vracet pokropené vodou na přepracování. Pokud máme vhodné skladovací prostory, můžeme je uschovat k zpracování v dalším roce.

Melecitóza krystalizuje v plástu odshora buňky směrem k dnu buňky. Je možné po odvíčkování ještě plásty poškrábat vidličkou pro lepší vytočení. Proto je také vhodné nechat plásty přestavět (větší mezirámková mezera). Lze je i zpracovat v elektrickém separátoru vosku a medu.

 

 plást s melecitózním medem

Plást s melecitózním medem

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto stránky používáte jsou sdíleny se společností Google.

Používáním těchto stránek souhlasíte s použitím cookie souborů. Více info

Souhlasím

K personalizaci obsahu a reklam a analýze návštěvnosti webu používáme tzv. cookies. Slouží k rozlišování jednotlivých uživatelů. Osoba není z obsahu cookies identifikovatelná. Cookies používáme k:

optimální funkčnosti našich stránek

autorizaci uživatelů

U některých souborů cookie využíváme třetí strany pro analytické či inzertní funkce. Viz: Jak Google využívá soubory cookie

Používáme následující soubory cookie:

Google analytics: _ga, cid, utmv, utmz, utma, utmb, utmc

a inzerní funkce Google Analytics:

přehledy demografických údajů a zájmů, remarketing, přehledy zobrazení v Obsahové síti Google

 

Jak odmítnout soubory cookie?

Používání cookies lze nastavit ve vašem webovém prohlížeči. Většina prohlížečů cookies příjmá. Více info naleznete  v nápovědě Vašeho prohlížeče.